Koronavírus: Óriási recessziót jósolnak Magyarországnak

A koronavírus okozta leállással kapcsolatban egyre romló gazdasági előrejelzéseket olvashatunk. Pár hete még a recesszió belengetése volt meglepő, ma már evidenciának tekintetjük, hogy idén visszaesés várható. A Morgan Stanley friss elemzése ennél is borúlátóbb: szerintük a harmadik negyedévben 8,5%-os is lehet a recesszió, és a negyedik negyedévben sem mérséklődik jelentősen – igaz, jövőre látványos felívelés jöhet. A fiskális válaszok egyelőre nem teljesen ismertek, a lengyel és a cseh kormány viszont egyelőre grandiózusabb tervekkel állt elő, mint a magyar. Hozzá kell tenni, várhatóan itthon is nagyobb összegű csomag várható.

A régiónkat is elérte a koronavírus, az arra adott válaszok pedig nagymértékben visszavethetik a gazdaságokat. Noha egyelőre nem tudjuk a pontos hatásokat, az előrejelzések már készülnek. A Morgan Stanley például már elkészítette a GDP várakozásait három országra, köztük Magyarországra:

Eszerint a három vizsgált ország, Lengyelország, Csehország és Magyarország közül minket fog a legnagyobb mértékben sújtani a válság, a harmadik negyedévben például -8,5%-os lehet nálunk a visszaesés.

SŐT, A NEGYEDIK NEGYEDÉVBEN IS NEGATÍV TARTOMÁNYBAN MARADHATUNK, AKKOR -6,9%-OS LEHET A GDP VISSZAESÉS, AZ EGÉSZ ÉVET TEKINTVE TEHÁT SOKKAL BORÚSABB A BANK ELŐREJELZÉSE, MINT AMIT PÉLDÁUL A KORMÁNYZATTÓL HALLHATUNK.

Az elemzés szerint a visszaesést meredek felpattanás követheti, 2021 harmadik negyedévében például kétszámjegyű lehet a növekedés Magyarországon.

Megérkeztek a fiskális válaszok is

Mindhárom ország jelentett már be válságkezelő intézkedéseiket. Lengyelország és Csehország első ránézésre grandiózus, Magyarország szerényebb csomagot lengetett be – hozzá kell tenni, hogy itthon még további bejelentések is várhatók. A jelenlegi válságra a fiskális válaszok lehetnek a leghatásosabbak, de a monetáris politikának is támogatóan kell fellépnie – a cseh és lengyel jegybankok már végrehajtottak egy kamatvágást, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa pedig kedden ülésezik.

A három régiós ország csomagjait és annak a költségvetésre gyakorolt hatását vizsgálta elemzésében a JP Morgan. Az országok közül a magyar intézkedésekről tudunk egyelőre a legkevesebbet, de a cseh bejelentést is még nagy homály övezi. Az első számok alapján azonban így néz ki a csomagok GDP arányos összege (a bank a közvetett hatásokkal számolt, a beígért hitelkeretekkel nem):

Magyarország

Az elemzés kiemeli, hogy Magyarország eddig csak likviditási és hiteltámogatást tartalmazó csomagot jelentett be, a bank azonban arra számít, hogy hamarosan ennél sokkal nagyobb bejelentés várható. Ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban lakossági és vállalati hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be, és az érintett ágazatokban a vállalatok mentesülnek a járulékfizetés alól.  A JP Morgan a jelenlegi intézkedések mellett -3,5%-os költségvetési hiányra számít.

Lengyelország

A lengyel kormány a GDP 9%-ának megfelelő összegű csomagot jelentett be a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére.  A csomag értéke 212 milliárd zloty (nagyjából 47 milliárd euró mai árfolyamon). A csomag adókönnyítést (főleg a bajba jutott ágazatokban), hitelgaranciákat, közműfizetések halasztását és egyéb szociális jellegű kiadásokat, valamint beruházás-ösztönzési támogatásokat tartalmaznak.

Az ígéretek közvetlen fiskális hatása szerényebb, de még mindig jelentős: a GDP 3%-a. Összegben kifejezve ez 66 milliárd zlotyt, nagyjából 14,7 milliárd eurót jelent. Ez magában foglalja a beruházási támogatásokat, valamint az adókönnyítéseket, amelyek új tételnek számítanak a büdzsében. A maradék (144 milliárd zloty) nagy részét a likviditási keret teszi ki, amelynek felét a lengyel jegybank biztosítja a pár napja bejelentett formában (TLTRO és mennyiségi lazítás). A csomag második felét a kormány biztosítja likviditási és hitelgarancia formájában.

Mindez azt jelenti, hogy az idei költségvetési deficit legalább 4,5%-os lehet a JP Morgan előrejelzése szerint. A bank elemzői már előzetesen is módosították a korábbi -1,3%-os várakozást -3%-ra, de ha nominális értéken vesszük figyelembe a jelenlegi intézkedéseket (a bank megjegyzi, hogy a jelenlegi lengyel kormány a gazdasági intézkedések tekintetében eddig megbízható volt), akkor a hiány könnyen 5% fölé is mehet. Az elemzésben hozzáteszik, a részleteket egyelőre nem ismerjük pontosan. A konzervatív becslés szerint (amely a fenti intézkedések 50-60%-os megvalósulási rátájával számol) a GDP-arányos hiány 4,5% lehet idén, jövőre pedig 3,2%.

Csehország

Az átszámolva 36 milliárd eurós csomag a cseh GDP 18%-t teszik ki, és sokkal kevesebb részletet tudunk róla, mint a lengyel programról. Annyi biztos, hogy van benne egy „közvetlen pénzügyi támogatási” elem a sokk által leginkább sújtott vállalatoknak, amely a bank szerint csökkentett munkaórát ösztönző támogatásokat és a járványintézkedések miatt keletkező veszteségek megtérítését tartalmazhatja majd. Ez mindössze a GDP 2%-ának megfelelő összeg, a maradék (900 milliárd korona) hitelgaranciákat ad majd az egyébként életképes kis- és középvállalatoknak.

A cseh pénzügyminiszter nyilatkozata szerint a felülvizsgált költségvetés a napokban jelenik majd meg, a JP Morgan számításai szerint a csomag 1,8%-os költségvetési hiányt eredményez majd – kiemelik, egyelőre nagyon kevés információnk van a csomagról. Azzal számol a bank, hogy a bejelentett intézkedések 60%-a valósulhat meg, ami GDP-arányosan 1,2%-ot jelentene, és mivel a cseh előrejelzést is módosították már a korábban prognosztizált szintről, a 2020-as hiány 1,8% lehet. Ezzel Csehországban 4 év többletes büdzsé után idén deficites lehet a központi költségvetés.

Az elmúlt évek fiskális konzervativizmusa miatt (is) Csehország az elmúlt években alulteljesítette a régiót a növekedés tekintetében, most viszont ennek köszönhetően nagyobb tere van az élénkítésre. Az alacsony államadóssággal együtt Csehország felkészültnek tekinthető.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás

Forrás: portfolio.hu