Veszik az aranyat, mint a cukrot az ukrán helyzet miatt

Péntekre virradóra tavaly nyár óta nem látott magasságokba emelkedett a nemesfém ára.

Tavaly június óta nem látott magasságokba emelkedett az arany ára a nemzetközi kereskedésben. A Fox Business cikke szerint az áremelkedést elsősorban az orosz–ukrán konfliktus miatt ideges befektetők idézték elő.

Péntekre virradóra 1900,70 dollárra nőtt az arany ára unciánként, amely 2021 júniusa óta a legnagyobb. Az elmúlt hetekben egyébként elég hektikus volt az aranypiac.

Elemzők szerint a következő fontos határ az 1920-1930 dolláros szint áttörése lenne, amelyet a felfokozott érdeklődésnek köszönhetően akár el is érhet az árfolyam. Sőt, egyes vélemények szerint az 1970 dolláros jegyzés sem elképzelhetetlen.

Joe Biden amerikai elnök és az amerikai külügyminiszter,  Antony Blinken szerint is napokon belül megindulhat az invázió Ukrajnában, ami miatt a világ nagy tőzsdéi zuhanni kezdtek, ez pedig felhajtotta az arany árát.

Ami a mostani geopolitikai feszültségek gazdasági hatását illeti, az egyébként meglehetősen érdekes az oroszok szemszögéből. A nyersanyagárak megugrása miatt ugyanis az orosz tőzsdei vállalatok és a büdzsé is jelentős plusz bevételekre tesz szert. Ennek köszönhetően masszívan pluszos például a folyó fizetési mérleg, és rekordszintet ért el az orosz jegybanki tartalék is. Ennek köszönhetően egyébként az orosz államkötvények és a részvények is jó befektetésnek számíthatnának. A politikai kockázatok miatt azonban továbbra is inkább eladói nyomás alatt vannak ezek az eszközök. Ugyanakkor, ha sikerülne diplomáciai megállapodásra jutni Oroszországgal, akkor a most bátran lépő befektetők jó eséllyel jelentős nyereségre tehetnének szert.