Már a 2000 dolláros csúcs felé araszol az arany ára – Elite Way Consulting

Már a 2000 dolláros csúcs felé araszol az arany ára

Az elmúlt hónapokban az arany árát számos különböző támogató tényező fűtötte. Most pedig vannak már olyan optimista elemzők, akik szerint a nemesfém hamarosan elérheti a 2000 dolláros unciánkénti árfolyamot is

Ahogy az elmúlt napokban felerősödött a kockázatkerülő hangulat a világ tőzsdéin, az arany ára folyamatosan araszolt fölfelé. Ráadásul az elmúlt néhány hónapban számos kedvező tényező együttállása eredményezte azt a befektetői véleményt, mely szerint az arany lehet az idei év legjobb befektetése. Noha a 2000 dolláros árfolyam még elég messze van, egyes elemzők szerint nincs kizárva a rekord magasság – írja a MarketWatch.

A kereskedelmi háború, a globális jegybanki aranyétvágy, valamint a kiújuló recessziós félelmek egyaránt támogatják az arany, mint hagyományos menedékeszköz, drágulását.A decemberi szállítású nemesfém például csütörtökön 2013 óta nem látott kereskedési aktivitást tapasztalhatott, és a határidős jegyzés a nap folyamán elérte az 1531 dolláros szintet is.

Közép-európai idő szerint péntek kora délután az arany ára 0,5 százalékos csökkenés mellett 1523 dolláron állt.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása

FORRÁS: INVESTING.COM

Az igazán optimista elemzők azonban nem azzal számolnak, hogy az arany a rövidtávú félelmek miatt fog erősödni. Stan Bharti, a Forbes&Manhattan bank vezetője például úgy látja, sokkal inkább a hosszú távú trendek ágyaznak meg a nemesfém drágulásának. Kiemelte, a 2003-2004-es időszak után a befektetők elkezdtek „kemény eszközöket” vásárolni, és eltávolodtak a részvényektől, mivel egyre többen keresték a biztonságot. Az elmúlt 8-10 évben viszont rendkívül erős bikapiac uralta a részvényeket, extrém alacsony kamatszintek mellett. Ez pedig a szakértő szerint igen veszélyes inflációs szempontból.

A teljes képet nézve tehát Bharti arra számít, hogy az arany unciánkénti árfolyama a jövő év végére eléri a 2000 dolláros szintet, míg a következő negyedévben 1480 és 1600 dollár között mozoghat a nemesfém árfolyama.

Eléri a 2000 dollárt az arany ára?

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

A 2000 dolláros ár egyébként soha nem látott csúcsnak számítana. A mindenkori rekordot az arany 2011-ben állította be.

Akkor augusztus 22-én az 1891 dolláros árfolyamon nyugodott meg a kereskedés, de akkor volt 1918 dolláros napon belüli árfolyam is.

Végül van egy másik tényező is, amelyre szükség lehet ahhoz, hogy az arany elkezdje reálisan megközelíteni az 1800-2000 dolláros szintet. Ez pedig az amerikai dollár gyengülése, amelyre valós esély van, amennyiben az amerikai-kínai devizakonfliktus felélénkül, és a jüan gyengítésére a dollár gyengüléssel válaszol.