A koronavírus ellenszere: az arany – Elite Way Consulting

A koronavírus ellenszere: az arany

Miközben a koronavírus-járvány negatív hatása egyre jobban látszik a világgazdaságon, a piacokon a vevők kerültek többségbe, a legfontosabb indexek új csúcsokat értek el – áll a K&H Alapkezelő összefoglalójában. A járvány miatti félelem azon is látszik, hogy a menedéket nyújtó célpontokra, például az aranyra nagyobb a kereslet.

Markáns eltérések, azaz erős kettősség jellemzi a világgazdaságot februárban. Negatívumokból és pozitívumokból is van elég – derül ki a K&H Alapkezelő legfrissebb összeállításából.

csúcsokon

A világ legnagyobb piacain a vevők kerültek többségbe, így nem csoda, ha a vezető részvényindexek új rekordokat értek el. Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfóliómenedzsere szerint a részvények népszerűsége elsősorban a vezető jegybankok laza politikájával magyarázható. Ugyanis sem az amerikai Fedtől, sem az Európai Központi Banktól nem számítanak szigorításra, például kamatemelésre a piaci szereplők. Olyannyira nem, hogy a Fednél akár egy kamatcsökkentés is benne lehet a pakliban. Így a kamatok várhatóan alacsonyak maradnak, ez pedig a részvényárfolyamoknak jót tesz.

„Akik az elmúlt hetekben részvényeket vásároltak, mert a koronavírus-járvány kirobbanását jó alkalomnak tekintették a részvényvásárlásra, azok elégedetten dőlhetnek hátra. A világ egyik legfontosabb részvényindexe az S&P 500 új csúcsot döntött, emellett a fejlett piacok is emelkedőn voltak, és a feltörekvő piaciok is felfelé korrigáltak” – emelte ki Kovács Mátyás. Hozzátéve, hogy a nyersanyagpiacok – például az olaj árfolyama – még nem találtak magukra.

kockázatok

Bár az optimizmus ugyan szinte kézzelfogható, az említett koronavírus-járvány mégis fejfájást okoz a piacokon. A betegség már elkezdte fékezni a világgazdaságot, számos kínai gyárban ugyanis leállt vagy akadozik a termelés. „Az, hogy jól szerepelnek a menekülési célpontok, válasz arra, hogy némi félelem is jelen van a piacokon.

A dollár és a svájci frank erősödött, valamint az arany árfolyama is emelkedett” – mondta a szakember. Rizikót jelent továbbá, hogy a német gazdaság csak stagnált 2019 utolsó negyedévében, ráadásul a japán GDP több mint 6 százalékkal esett vissza. Kínában pedig a koronavírus-járvány miatt akár negatív lehet az első negyedéves GDP-adat.

mi várható?

Egyelőre nem tudni, milyen mértékben lassítja a globális gazdaság teljesítményét a járvány. Éppen ezért kulcsfontosságúak lesznek a következő hetekben érkező markogazdasági adatok, ezek befolyásolják majd leginkább a tőzsdék teljesítményét. A piaci szereplők viszonylag derűlátóak, arra számítanak, hogy a kínai gazdaság a fékezés után hamar felgyorsul. A Fed jegybankárai pedig várhatóan abban az esetben csökkentik majd a kamatot, ha az amerikai gazdaság teljesítménye jelentősen romlana. A jelenlegi tőkepiaci helyzetben nem zárható ki, hogy a befektetők alulértékelik a gazdasági lassulás kockázatát. Ezért befektetési portfólióban gondolkodva érdemes olyan befektetéseket is tartani – például kötvényeket – amelyek kockázatkerülés esetén is jól teljesítenek.